Рівненський театр ляльок

Новини

05квітня

ФЕСТИВАЛЬ ВЗАЄМНОСТІ (12-14 квітня)

12 – 14 квітня 2024-го року, на базі КЗ «Рівненський академічний обласний театр ляльок» РОР відбудеться україно-чеський театральний фестиваль «ФЕСТИВАЛЬ ВЗАЄМНОСТІ» за участі колективів з Чеської Республіки, Рівненського театру ляльок та рівненських артистів.

„Фестиваль взаємності“ — це чесько-українська зустріч, як театральна, так і людська. Долі наших країн за останні два роки стали дуже близькими: завдяки підтримці України з боку багатьох людей у Чехії та завдяки українській культурі, яка разом з тими, хто переїхав через війну, збагачує життя в Чехії. Мистецтва це стосується ще більше, ніж інших сфер життя. Завдяки зв'язкам, які налагоджуються, організатори Фестивалю вірять, що наше майбутнє буде спільним ще багато років. „Фестиваль взаємності“ — це маленька демонстрація того, як ми можемо бути разом, що можемо творити разом. Він прагне бути обіцянкою майбутнього, місцем для нових знайомств, початком нових спільних проєктів.

Чеські гості приїжджають з виставами, які розмірковують про сучасний світ і життя людини в ньому, бо одна з цілей театру — сприяти розумінню, розкривати реальність, проникати під її поверхню. Вони також приїжджають з постановками, що є суто поетичними, адже мета театру — пропонувати красу, світло й духовність. У кожному з обраних фестивальних міст відбуватимуться вистави місцевих митців. 

Чеська частина програми складається з 7 вистав 4-х театрів. Театр „Лішень“ представить „Савітрі“, давньоіндійський міф у формі азійської вистави тіней про кохання, що перемагає злу долю, та „Лісові янголи“, ромську казку для дітей. Театр „Тепер вдих і лети”, головний організатор фестивалю, покаже дві вистави та серію театральних мініатюр. Перша з постановок, „І люди живуть. Абдул“, ставить питання про прощення непростимого на тлі історій з війни в Чечні. Друга, під назвою „Вони приходять. Чого вони хочуть? Чого хочемо ми?“, присвячена життю тих, хто залишає свої домівки. „Мініатюри“ — це невеликі твори на теми, які нині хвилюють їхніх авторів.

Театр „Фесте“ запропонує документальну виставу „Жаль“, засновану на інтерв'ю з українськими підлітками в Чехії, що окреслює їхні життя й емоції. „Сліди людської присутності“ сценографки, архітекторки й перформерки Дебори Штисової балансує між перформансом і медитацією на тему простору — як у ньому відображається людське життя, і як на минуле впливає сьогодення. 

Театри „Тепер вдих і лети” та „Фесте” співпрацюють з українськими акторками, які через війну поїхали до Чехії, де продовжують розвивати свою творчість. Українські театри, що беруть участь у фестивалі, представлять створені під час повномасштабної війни постановки, які в різний спосіб зачіпають цю тему.

Окрім театральних вистав, на фестивалі також відбудеться показ фільму „Парадокс“ української акторки й режисерки Марії Татаринової про життя й почуття українських студенток у Чехії, майстер-клас театру тіней для дітей, воркшоп з розвитку чутливості до простору та власного тіла в просторі та музичний концерт Павли Домбровської з театру „Лішень“. Ми також запрошуємо всіх охочих на дискусії про теми окремих вистав і для зустрічі всіх учасників. 

В рамках „Фестивалю взаємності“ відбудеться показ вистави Рівненського академічного обласного театру ляльок „Коти-біженці“. Авторки п'єси - українки Людмила Тимошенко та Марина Смілилянець. До війни працювали у київських театрах, але в березні 2022-го після широкомасштабного вторгнення московії до України були вимушені виїхати зі своїми сім'ями і домашніми тваринами до Німеччини. Історія розказує про чотирьох різних котів, котрі вимушені бігти від війни в Україні. В її основі - особисті переживання авторів, тому не випадково цю казку назвали "кототерапією для дорослих та дітей".

„Фестиваль взаємності“ відбудеться в Рівному, Житомирі, Чернігові, Києві та Івано-Франківську.

Запрошуємо представників рівненських ЗМІ відвідати події „Фестивалю взаємності". Вхід – вільний.

 

Програма театрального фестивалю

"ФЕСТИВАЛЬ ВЗАЄМНОСТІ"