Рівненський театр ляльок

Новини

29березня

Дізналися на що здатні "Злидні"

Від нині у нашому репертуарі з’явилась нова вистава із незвичним для дітей словом "Злидні". Та незважаючи на таку, здавалося б, недитячу назву, постановка для діток вже від трьох років. До речі, спектаклів про цих міфічних персонажів не має в жодному українському театрі ляльок.

- Це досить весела вистава. Вона фактично про легку вдачу українців. Постановка актуальна зважаючи на ситуацію в Україні, бо вчить не тягнути заздрісні руки до чужого добра. Також про стосунки між сусідами та добробут, - розповіла режисер вистави Марина Назаренко.

У ході роботи над постановкою виявилось, що такі істоти як злидні існують тільки у міфології Білорусії та України. Це стосується білоруського Полісся та території, де проживають гуцули.

П’єси про злиднів ще ніхто не писав, тож Марині Назаренко довелось самій це зробити. За основу взяла однойменний мультфільм, сценарій до якого написав відомий режисер-мультиплікатор Олександр Татарський. Варто зазначити, що мультфільм Пластилінова ворона - це його творіння.

Надихали на створення декорацій та ляльок художника вистави Ольгу Філончук дитячі спогади.

- У дитинстві я проводила літо на українському Поліссі, бо мій батько родом із Рівненщини. Ось той сільський колорит і став моїм натхненням. Саме тому шукали для вистави старе панцирне ліжко, яке стоїть ледь не у кожній хаті та такий традиційний для селян килим, який вони вішають на стіну. Ці речі ми шукали через соцмережі та знайомих. В результаті працівники театру познаходили їх. Тепер – це повноцінні декорації, а так би й далі припадали пилом десь на горищі. Так би мовити, нове життя для старих речей. А ось із нововведень у виставі – новий підхід у виготовленні ляльки. За основу ми взяли традиційну для ляльководів планшетну ляльку. Проте використали новий наповнювач.

Для декого із акторів роль у цій виставі стала не лише приємною роботою, але й корисною для творчого розвитку.

- Сподобалось працювати із Мариною Назаренко. Вона цікавий режисер, має свій почерк та бачення, - ділиться враженнями актриса Олена Подолець. – Напевно, тому мені дуже сподобалась моя роль Марічки. Вона вийшла така комедійна. "Злидні" - хороший досвід для мене, бо я вперше зіграла вікову роль. І до того ж, отримала можливість грати в парі зі своїм чоловіком, актором Віктором Подольцем.
 

І режисер, і художник вистави – викладачі КНУТКТ імені І.К. Карпенка-Карого. Цей творчий дует вже створив у нашому театрі виставу "Бармалей". Обидві постановки сподобались нашим глядачам.


- Ми з мамою і татом любимо наш театр, - говорить шестирічна Даринка Тимощук. – Тут весело і тепло. Мені багато вистав подобається і ця теж сподобалась. Люблю вистави: "Дюймовочка", "Бармалей", "Попелюшка".


На знак вдячності за гарну виставу та хороший настрій, дітки написали нам привітання до Міжнародного дня театру, який відзначають 27 березня. А актори разом із юними глядачами прибили у сцену п’ятак. Цю багаторічну традицію проводять кожної прем’єри на удачу.