Рівненський театр ляльок

Новини

29квітня

Козацький бойовик «Тарас Трясило»

Національний центр Олександра Довженка спільно з Рівненським обласним академічним театром ляльок продовжує покази української кінокласики.

У неділю, 1 травня, відбудеться показ епічного козацького бойовика "Тарас Трясило" (1926).   

Дія фільму розгортається в ХVII столітті, коли соціальний антагонізм досягає піку. Бідність селян і козацької голоти протиставляється розкішному життю панів, ксьондзів, козацьких старшин і польської шляхти. Козаки відбивають напади іновірців-татар, але поступово усвідомлюють, що справжній ворог набагато ближче. Тарас Трясило підіймає козацтво на допомогу повсталим селянам.

"Тарас Трясило" позиціонувався як наймасштабніший костюмований блокбастер ВУФКУ. Над ним працювали справжні зірки того часу: режисер Петро Чардинін, актори Амвросій Бучма та Наталя Ужвій, художник Василь Кричевський. 

Фільм, знятий за однойменним віршованим романом Володимира Сосюри 1925 року, вперше вийшов на екрани Києва 15 березня 1927 року, а наприкінці 1920-х років неодноразово демонструвався закордоном та, ймовірно, був найбільш касово успішним українським фільмом того часу в Європі.

Фільм, довго вважався втраченим. Проте історик кіно Любомиром Госейко віднайшов копію стрічки в архівах Французької синематеки. Зусиллями Довженко-Центру плівку було привезено в Україну та повернуто в культурний обіг.

Вхід на сеанс за благодійними внесками. Зібрані кошти підуть на організацію безкоштовних вистав театру ляльок для дітей вимушених переселенців у Рівненській області. Рекомендований благодійний внесок 30 грн.

Вхід для внутрішньо переміщених осіб безкоштовний.